In dat geval moet je zelf ervoor zorgen dat je tijdig je voertuig laat keuren, ofwel uiterlijk de vervaldag van het keuringsbewijs, ofwel vóór de vierde verjaardag van je voertuig.
Archieven: FAQ
Kan ik uitstel van keuring vragen?
Spijtig genoeg is dit niet mogelijk. Bij een laattijdige keuring ben je bovendien een toeslag verschuldigd. In geval van overmacht kan je deze toeslag wel terugvragen bij de Vlaamse overheid.
Wanneer moet een oldtimer gekeurd worden?
Een oldtimer tot 30 jaar oud moet jaarlijks gekeurd worden. Vanaf de leeftijd van 30 jaar tot en met 50 jaar oud moet een oldtimer tweejaarlijks gekeurd worden. Oldtimers die ouder dan 50 jaar zijn, moeten slechts vijfjaarlijks gekeurd worden.
Moet ik mijn aanhangwagen ook laten keuren?
Enkel indien je aanhangwagen meer dan 750 kg MTM bedraagt. Daarnaast geldt er een specifieke vrijstelling voor aanhangwagens gebruikt door foorkramers en werfaanhangwagens.
Wat als mijn voertuig is uitgerust met een fietsendrager?
Indien de fietsendrager gemonteerd is op de trekhaak, moet de trekhaak gekeurd worden vóór de indienststelling. Daarna geldt er een jaarlijkse keuring van zodra het voertuig vier jaar oud is.
Moet ik mijn motorfiets laten keuren?
Sinds 1 januari 2023 is dit enkel in Vlaanderen verplicht. De keuring van motorfietsen is enkel verplicht bij verkoop of na een ongeval.
Wat als ik mijn voertuig te laat aanbied?
In dat geval zal het keuringsstation een toeslag aanrekenen. De hoogte ervan is afhankelijk van hoe laat je het voertuig aanbiedt. De referentiedatum op het keuringsbewijs zal wel behouden blijven.
Wat indien mijn voertuig afgekeurd is?
Een groen keuringsbewijs met code 3 betekent dat je het voertuig binnen de drie maanden moet laten herkeuren. Een rood keuringsbewijs met code 2 staat voor een herkeuring binnen de 15 dagen. Bij een rood keuringsbewijs met code 1 is het voertuig verboden voor het verkeer.
Welke documenten moet ik bij een keuring voorleggen?
Het betreft de volgende documenten: het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs, het gelijkvormigheidsattest of certificate of conformity (COC), het laatste keuringsbewijs, een geldige verzekeringskaart (“groene kaart”) en desgevallend andere certificaten die van toepassing zijn (LPG, CNG, …).
Waar kan ik mijn voertuig laten keuren?
Je bent hierin vrij. Zelfs een keuring in een ander gewest is mogelijk. Opgelet, sommige keuringsstations kunnen niet alle keuringen uitvoeren, dus informeer je op voorhand.